Kontakt

Studio:

ul. Mome Vidovića 23

78420 Srbac, RS - BiH

Kontakt tel:

051 740 132

065 717 851

Facebook: Miljevic Ljubo

E-mail: tattoolj@teol.net

Predlozite nas.

Prijava

Tattoo info

Danas tetoviranje susrećemo u raznim oblicima, veličinama, kao i na raznim mjestima na ljudskom tijelu. Različiti kolori koji su u upotrebi su podigli popularnost tetoviranja, ali i omogućili da neki motivi imaju izgled umjetničke slike.
Naučnici nalaze prve tragove tetoviranja na mumijama koje datiraju 2000 ili 3000 godina p.n.e. Sama rijec TATTOO se prvi put nalazi u bilješkama Džejmsa Kuka, istraživača iz 18. vijeka.
Značenje tetovaže je različito zavisno od kulture u kojoj je nalazimo. U nekim plemenima je nosila poruku o pripadnosti i društvenom statusu nosioca.Ponekad je to znak inicijacije adolescenta u društvo odraslih.
Tehnike tetovaže u prošlosti su bile izuzetno grube i bolne u poređenju sa modernim tehnikama.
Posebni kolor se aplicira u kožu sa iglama koje prodiru od 1 do 1.5 milimetar. Na taj način boja ostaje ispod gornjeg sloja kože koji je podložan stalnim izmjenama. Na ovaj način tetovaža ostaje trajna, praktično za cijeli život.
Danas se prilikom procesa tetoviranja posebna pažnja poklanja sigurnosti. Veći dio materijala kao što su igle, zaštitne rukavice... se upotrebljavaju samo jednom(jednokratno). Djelovi opreme se sterilišu pod istim uslovima kao i u medicinskim ustanovama. To podrazumjeva obaveznu upotrebu sterilizatora.

Proces tetoviranja:
- Mjesto tetoviranja se obrije i dezinfikuje.
- Šablon se preslika ili nacrta na kožu.
- Tetoviraju se konture motiva, a potom se površina očisti specijalnim antiseptičkim sredstvom.
- Radi se takozvano sjenčenje, nakon čega se radi tzv. bojenje.
- Na kraju se tetovaža ponovo očisti, namaže u jako tankom sloju i pokrije folijom.

Pod normalnim uslovima, odsustvo alkohola i sl. krvarenja nema ili je neznatno.
Ako je tetoviranje na velikoj površini, ili ako se radi veliki broj linija i boja, tetoviranje se može završiti i iz nekoliko puta.

Tabele koje pokazuju područja različite osjetljivosti tijela na bol:

.                                 .   .    .  

Kod većine ljudi osjećaj peckanja traje nekoloko minuta nakon čega se pretvara u osjećaj posve blage nelagode. Na osjecaj bola utiču i faktori kao što je napetost, umor.... Kako popušta napetost smanjuje se i nelagoda.
Treba naglasiti da je bol manji na “mesnatim” mjestima, a veći tamo gdje je koža u samoj blizini kostiju. Izgleda da žene podnose taj bol bolje od muškaraca.

Prije tetoviranja treba znati sledeće...
Alkohol ne treba piti 24 sata prije tetoviranja. Prije tetoviranja treba biti dobro ispavan i sit. Ukoliko koristite neke ljekove potrebno je konsultovati svog ljekara da li postoji kontraindikacija.


Postupak poslije tetoviranja i održavanje tetovaže:
- Foliju skinuti nakon 3 do 4 sata,
- Tetovažu peremo malom količinom tečnog sapuna sa ph. faktorom 5,5. Mjesto isperemo lagano rukom te posušimo bez trljanja.
- Perite tetovažu jednom-dva puta dnevno, brišite je pažljivo i peškirom i mažite Pantenol(Bepanthen) ali nikako u debelom sloju...znači utrljati tek da se koža malo cakli.

- Prvih 7 do 10 dana tetovažu mazati svaki 3 do 4 sata.

- Poslije nekoliko dana pojaviće se neravnine na motivu i tanki sloj kože će se početi ljuštiti - ne češite i ne skidajte komadiće  
- Nakon nedelju dana neravnine će nestati, ali će se pojaviti svrab – NEMOJTE TO ČEŠATI! Mjesto možemo namazati sa malo kreme.
Nakon dvije sedmice smatrajte da je vaša tetovaža stabilizovana.
U toku ovog perioda potrebno je još znati:

- Zabranjeno je kupanje u bazanima, rijekama, moru i sl.
- Izbjegavajte znojenje.
- Izbjegavajte tijesnu odjeću, posebno onu sintetičku.
- Nije dobro da vam prijatelji dotiču tetovažu, postoji mogućnost inficiranja.
- U narednih mjesec dana neophodno je tetovažu čuvati od jakih sunčanih zraka.
- Koristimo kremu sa zaštitnim faktorom.

Ustvari prije definitivne odluke budite sigurni da izabrani Tattoo-studio zadovoljava neophodne higijenske uslove. Pogledajte fotografije ranijih radova, i budite osvjedočeni da dobijate upravo ono što želite.
I na kraju spomenimo problem uklanjanja tetovaže. Danas možete pročitati o raznim tehnikama skidanja tetovaže. Ipak moramo biti svjesni činjenice da se tetovaže rade da bi bile trajne. Uspjeh u otklanjanju zavisi od starosti tetovaže i iznad svega od korištenih pigmenata. Uz to uklanjanje je uvijek skuplje od samog tetoviranja.

Na kraju moramo istaci da je najbolja preporuka za izbor Tattoo-salona iskustvo i imidž stečen višegodišnjim ozbiljnim i odgovornim radom.